Hoogsensitiviteit (HSP)

De voorbije jaren heb je misschien wel al eens vaker de term hoogsensitiviteit of HSP horen vallen. Ondanks dat deze term de laatste jaren meer aan bod komt, is het geen hype en ook geen aandoening. Maar wat is het dan wel?

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk wat bij 15 tot 20% van de bevolking voorkomt, zowel bij mannen als vrouwen. Dit kenmerk is erfelijk, kortom: Je bent het of je bent het niet.

Ondanks dat het zo lijkt, is dit persoonlijkheidskenmerk niets nieuw. Zo onderzocht reeds Carl Jung deze eigenschap. Sinds de jaren '90, is het de Amerikaanse onderzoekster Elaine Aron, die de term 'HSP' of 'Highly Sensitive Person' bedacht heeft. Dankzij dit onderzoek, wou ze ook een focus leggen op de positieve eigenschappen van dit persoonlijkheidskenmerk.

Hoogsensitiviteit wordt gekenmerkt door een gebrek aan filter in de hersenen, wat maakt dat alle prikkels op eenzelfde niveau binnenkomen. Daarnaast worden deze prikkels ook dieper verwerkt. Dit betekent dus niet dat de zintuigen van een hoogsensitief beter werken, maar dat de hersenen anders functioneren.

Dit kan ervoor zorgen dat je:

• Oog hebt voor detail
• Veel fantasie hebt
• Een kei bent in het lezen van non-verbaal gedrag
• Veel nood hebt aan tijd voor jezelf
• Je gevoelig bent voor zaken zoals fel licht, sterke geuren, etc.
• De stemming van een ander je meteen opvalt (en je deze misschien ook onbewust overneemt)
• Je zaken diep analyseert
• En nog veel meer

Ondanks dat hoogsensitiviteit ook veel talenten kent, worden veel hoogsensitieve personen geconfronteerd met mogelijke uitdagingen, zoals: gebrek aan zelfvertrouwen, piekeren, moeilijkheden met grenzen stellen, burn- of bore-out klachten, etc.

Aan de hand van individuele begeleiding, kunnen wij jou helpen om jouw hoogsensitiviteit te erkennen als kracht, i.p.v. klacht.

psycholoog hoogsensitiviteit Antwerpen Deurne

Op zoek naar een

Psycholoog in Antwerpen (Deurne)

Bij IPO Antwerpen kan je terecht bij een psycholoog gespecialiseerd in begeleiding hoogsensitiviteit en hoogsensitieve personen (HSP).

Praktijk IPO: Locaties

IPO Deurne

Herentalsebaan 421A
2100 Antwerpen (Deurne)

IPO Willebroek

Nieuwstraat 22
2830 Willebroek 

IPO Kapellen

Antwerpsesteenweg 95
2950 Kapellen

IPO Antwerpen Centrum

Tabakvest 87
2000 Antwerpen