Zelfmoord of zelfdoding

Zie je het niet meer zitten en lijkt je situatie en leven steeds meer uitzichtloos. Loop je al een tijd met het gevoel rond dat het echt niet meer gaat, dat je al van alles geprobeerd hebt maar dat niets helpt. Denk je wel eens aan zelfmoord? Weet dat er mensen voor je klaar staan en dat het nooit te laat is om hulp te zoeken.

De eerste stap naar hulpverlening, is verre van evident. Je zit al zo lang met die gedachten, je voelt je hopeloos, je weet geen blijf meer met jezelf, …

Weet dat je de moeite waard, en dat ook jij recht hebt op een gelukkig leven.

Hoe kan een psycholoog helpen bij zelfmoordgedachten?

Het is belangrijk dat je je verhaal kwijt kunt. Vaak is het niet zo eenvoudig, om aan je omgeving te laten weten dat je vaak aan zelfmoord denkt, of dat je zelfmoordplannen hebt. Je wil niemand ongerust maken, je wil de aandacht niet naar jou trekken, de stap is te groot, … Wat je verhaal ook is, een psycholoog is er om naar jou te luisteren. In de veilige therapeutische ruimte, kan je je verhaal kwijt.

Samen kunnen we op zoek gaan naar antwoorden: wat maakt voor jou de situatie zo uitzichtloos? Vaak komen zelfmoordgedachten niet van de éne dag op de andere, en gaat er een reeks van gebeurtenissen aan vooraf. Een psycholoog kan jou helpen met alles op een rijtje te plaatsen en te werken aan uitzichten en dat alles op jou tempo.

Voor nabestaanden

Een naaste verliezen, is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen die je kan meemaken als persoon. Als je iemand die je lief is, verliest door zelfdoding, is dit onaanvaardbaar. Je blijft vol ongeloof achter, en hebt nog zo veel vragen waar je nooit een antwoord op zal krijgen.
Ieder heeft het recht om verlies te verwerken op zijn eigen manier. Vaak wordt het moeilijk, als jouw manier van werken, heel anders is als die van je partner, je familie, je vrienden, … Je kan juist heel veel behoefte hebben om er over te praten, of net niet.

Weet dat wij hier in deze praktijk, klaar staan voor je: als nabestaande, wanneer iemand uit je naaste omgeving zelfmoordgedachten heeft of wanneer je zelf met zelfmoordgedachten worstelt.

woede psycholoog deurne antwerpen

Op zoek naar een

Psycholoog in Antwerpen (Deurne)

Bij IPO Antwerpen kan je terecht bij een psycholoog gespecialiseerd in hulp bij zelfmoordgedachten en hulp voor nabestaanden

Praktijk IPO: Locaties

IPO Deurne

Herentalsebaan 421A
2100 Antwerpen (Deurne)

IPO Willebroek

Nieuwstraat 22
2830 Willebroek 

IPO Kapellen

Antwerpsesteenweg 95
2950 Kapellen

IPO Antwerpen Centrum

Tabakvest 87
2000 Antwerpen