Iedere cliënt is uniek!
Soms merken we dat er een aantal dingen niet goed lopen in het dagelijkse leven. Het kan zijn dat je meer moeite hebt om jezelf aan te passen, dat het op school niet goed lukt om je te concentreren, ...
Een deel van het antwoord van wat er kan bereikt worden met psychotherapie, zit vervat binnen het weten waar bepaalde gedragingen, gedachten en gevoelens vandaan komen. Om dit in kaart te brengen kan een psychodiagnostisch proces zinvol zijn.
We weten dat sommige hun problemen vervat kunnen worden in één diagnose, terwijl dit bij anderen toch complexer blijkt. Dat is ook niet helemaal vreemd, zelfs wanneer we een groep mensen nemen met eenzelfde psychologische diagnose zullen we zien dat er hier nog redelijke verschillen in kunnen zitten!
Een mens is nu eenmaal een complex wezen en soms kan ons denken, doen en voelen niet vervat worden door één diagnose, het hangt samen met onze context, onze biologie en onze eigen persoonlijke ervaringen.
Wanneer we een gecombineerd onderzoek doen gaan we deze complexe interactie van verschillende factoren uit elkaar proberen halen en kijken in welke mate welke problemen aanwezig zijn en al dan niet een invloed op elkaar uitoefenen.
We stellen hierbij een individueel psychodiagnostisch traject waarbij we rekening houden met de relevante problemen van iedere cliënt.
Daarbuiten is de huidige manier van diagnosticeren binnen de psychologie en psychiatrie niet perfect. In de praktijk observeren we bijgevolg dat 35% van de volwassenen tussen de 18 en 65 jaar oud, gedurende hun levensloop meer dan één psychiatrische diagnose toegekend krijgt. Het principe dat men meer dan één diagnose toegekend krijgt, wordt binnen de geneeskunde comorbiditeit genoemd.
Comorbiditeit wordt vaak gezien als een falen van het diagnostisch classificatiesysteem. Vanuit de psychologie en psychiatrie is er steeds een wil geweest om het psychisch lijden van mensen te categoriseren. Echter doordat psychisch lijden vaak heel persoonlijk is moeten we een abstractie maken van de zaken die gemeenschappelijk zijn. Hierdoor verliezen we redelijk wat detail van het individueel lijden en botsen we soms op problemen wanneer we de categorieën terug willen toepassen op het individu. Psychische problemen zijn nu eenmaal complex en hangen samen met elkaar. Een psychisch probleem staat niet op zich, maar ontstaat vaak in interactie met de omgeving. Doorheen de evolutie van de psychologie en psychiatrie zijn onze classificatiesystemen ook heel wat geëvolueerd en naar de toekomst toe zullen ze ook nog verder evolueren om zo beter en beter ons menselijk (dis)functioneren te omvatten. Daarom dat psychodiagnostiek een complex gegeven is en ook zal blijven.
Voor wie?
Volwassenen en kinderen
Wanneer/Hoelang:
Afhankelijk van het individueel traject
Tarieven:
Afhankelijk van het individueel traject
In elke IPO vestiging