Persoonlijkheidsproblematiek Onderzoek

Leven en worstelen met een persoonlijkheidsstoornis, kan zorgen voor heel wat uitdagingen en hindernissen. Soms heb je het gevoel, dat er geen uitweg meer is. Je voelt je geïsoleerd, kwaad, beschaamd en weet met je gevoelens geen blijf.


Het psychodiagnostisch onderzoek naar persoonlijkheid en persoonlijkheidsstoornissen bij IPO is ontworpen om een grondige evaluatie te bieden van de persoonlijkheidskenmerken en mogelijke persoonlijkheidsstoornissen van een individu. Dit onderzoek kan nuttig zijn voor zowel volwassenen als adolescenten.

Het onderzoek omvat verschillende onderdelen, waaronder:

Klinische interviews: Onze ervaren psychologen zullen uitgebreide gesprekken voeren met u om uw persoonlijke geschiedenis, gedragspatronen, emotionele beleving en andere relevante informatie te verzamelen.

Zelfrapportagevragenlijsten: U wordt gevraagd om vragenlijsten in te vullen die zijn ontworpen om uw persoonlijkheid en mogelijke persoonlijkheidsstoornissen te meten. Deze vragenlijsten bieden inzicht in uw beleving en gedragspatronen.

Observaties: Onze psychologen zullen uw gedrag en interacties observeren om aanvullende informatie te verzamelen over uw persoonlijkheidskenmerken.

Eventuele aanvullende tests: Afhankelijk van uw specifieke situatie kan aanvullend psychodiagnostisch materiaal worden gebruikt om uw persoonlijkheid verder te beoordelen.

Onze ervaren psychologen zullen de resultaten van het psychodiagnostisch onderzoek zorgvuldig analyseren en interpreteren. We zullen de bevindingen met u bespreken en een gepersonaliseerd behandelplan of begeleidingsplan opstellen dat past bij uw specifieke behoeften.


Classificatie van persoonlijkheidsstoornissen

Tegenwoordig is er veel ophef binnen het veld van de psychologie en de psychiatrie over het diagnosticeren van persoonlijkheidsstoornissen. Velen vinden dat een persoonlijkheid te complex is om onder te verdelen in de 10 categorieën, beschreven in de DSM-IV-TR. Een diagnose van een persoonlijkheidsstoornis, kan leiden tot een stigma en wordt eerder als destructief beschouwd.
Ondanks dit debat, is het zeker dat het leven voor personen die worstelen met de beschreven karakteristieken van een persoonlijkheidsstoornis, uitdagend, moeilijk en isolerend kan zijn.
Een persoonlijkheidsstoornis kan zich uiten op verschillende manieren. Onderzoek heeft aangetoond dat er voornamelijk sprake is van drie te onderscheiden categorieën of clusters.

De persoonlijkheidsstoornissen die vallen onder cluster A zijn gekenmerkt door vreemd of excentriek gedrag. Hieronder vallen de paranoïde persoonlijkheidsstoornis, de schizoïde persoonlijkheidsstoornis of de schizotypische persoonlijkheidsstoornis.

Cluster B van de persoonlijkheidsstoornissen wordt eerder gekenmerkt door theatraal, emotioneel of grillig gedrag. Hieronder vallen de antisociale persoonlijkheidsstoornis, de borderline persoonlijkheidsstoornis, de theatrale persoonlijkheidsstoornis en de narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Cluster C wordt dan weer gekenmerkt door gespannen of angstig gedrag. Hieronder vallen de ontwijkende persoonlijkheidsstoornis, de afhankelijke persoonlijkheidsstoornis of de obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis.

Als we de kenmerken van persoonlijkheidsstoornissen onder de loep nemen, zal ieder van ons zich al snel in één of meerdere kenmerken van een persoonlijkheidsstoornis herkennen. Bij iemand met een persoonlijkheidsstoornis, zijn deze kenmerken echter in het extreme aanwezig, en staan ze op de voorgrond. Ze zijn zo prominent aanwezig, dat ze de door de persoon zelf en door de omgeving als erg hinderend ervaren worden.

Omdat mensen zo verschillend en uniek zijn, blijft het moeilijk om iemand in één enkele categorie in te delen. Dat geldt niet alleen voor persoonlijkheidsstoornissen, maar voor diagnostiek in het algemeen zorgt dit voor enorme uitdagingen. Vaak zijn er verschillende aspecten of kenmerken van meerdere stoornissen, waarin we onszelf herkennen.


null

Voor wie?

Volwassenen

Wanneer/Hoelang:

Dit hangt af van de complexiteit van de casus en wordt altijd opgenomen in het vrijblijvend voorstel.

Multidisciplinair?
Voor volwassenen (17+) werken wij volledig multidisciplinair

Waar:

In elke IPO vestiging

De zin van therapie

Met de hulp van een psycholoog, is het mogelijk om je denken en je gedrag te veranderen, waardoor er een uitweg mogelijk is, en je je terug gelukkig kan voelen.

Voordelen van psychotherapie voor persoonlijkheidsstoornissen:
• Verlichten van angst, depressieve gevoelen
• Werken aan een laag zelfbeeld en laag zelfvertrouwen
• Begrip en inzicht ontwikkelen in triggers die spanning en stress veroorzaken
• Leren omgaan met bepaalde gedachten, gevoelens en gedrag
• Communicatievaardigheden ontwikkelen
• Omgaan met pijnlijke gebeurtenissen, trauma’s, verwarrende gedachten en emoties
• Coping-strategieën ontwikkelen


In plaats van de focus te leggen op wat normaal is of wat afwijkend is, proberen we binnen therapie te kijken naar wat je zelf als hinderend ervaart, hoe je je voelt en wat je wil bereiken. Ook als je partner, je ouder, je kind of iemand die je lief is worstelt met een persoonlijkheidsstoornis, kan therapie erg helpend zijn.

Had jij graag een afspraak gemaakt?