Ben je op zoek naar een seksuoloog in Antwerpen, Deurne?
Bij IPO Antwerpen kan je hiervoor terecht.
Seksuologie als jonge wetenschap
Seksuologie is de wetenschap van seksualiteit. De laatste decenia hebben er binnen het domein van seksualiteit verschillende belangrijke evoluties plaatsgevonden. Enkele voorbeelden hiervan is de vooruitgang op wetenschappelijk vlak van medicatie voor de behandelingen van seksuele problemen, de uitvinding en beschikbaarheid van anticonceptie waardoor de betekenis en beleving van seks is kunnen verschuiven, de snelle en digitale verspreiding van pornografie en de toenemende aandacht en veranderende visie van gender(beleving) en seksuele oriëntatie. Uit deze veranderingen is de jonge wetenschap ‘seksuologie’ ontstaan. Binnen seksuologie wordt er vanuit een multidisciplinaire invalshoek gekeken naar deze evoluties binnen de huidige samenleving.
Wat is een seksuoloog?
Een seksuoloog is een therapeut die gespecialiseerd is op het gebied van seksualiteit. Samen gaan zij met de cliënt naar de oorzaken van de klachten en oplossingen zoeken die bij de persoon en diens verwachtingen passen. De redenen waarvoor cliënten bij een seksuoloog komen aankloppen is zeer divers, gaande van seksuele aandoeningen zoals een erectiestoornis of vaginisme, dat voor moeizame geslachtsgemeenschap zorgt, tot genderdysforie en seksuele voorkeuren.
Hoe is een behandeling bij de seksuoloog?
Iedereen met een seksueel probleem kan bij een seksuoloog terecht. Er is een grote focus op het psychosociale aspect. De klachten zijn in de meeste gevallen van psychologische aard. Hoge stressniveaus in het dagelijks leven, traumatische gebeurtenissen of lichaams-en/of genderbeleving kunnen aan de grondslag liggen van de seksuele problemen. In gesprek wordt dan zowel de orzaak, het onstaan en in stand houdende factoren als de manieren van aanpak achterhaald en besproken om zo tot oplossingen te komen. Op deze manier komen vaak overtuigingen van de cliënt(en) over hoe seksualiteit hoort te zijn naar boven. Zo kan een meer realistische kijk op een seksuele relatie worden bijgestuurd. De gesprekken kunnen individueel of samen met je partner doorgaan volgens de voorkeur van de cliënt. Bij koppels worden de partners zo actief mogelijk betrokken in het proces.
In de behandeling speelt psycho-educatie een belangrijk rol. Op deze manier krijg je specifiek informatie over jouw problematiek en informatie op maat over lichamelijke, de psychologische en de relationele aspecten van seksualiteit. De gesprekstherapie wordt vaak gecombineerd met thuisopdrachten, die je alleen of samen met je partner kunt uitvoeren in een veilige en vertrouwde ruimte. Deze thuisopdrachten worden in een volgend gesprek uitvoerig besproken.
Hoeveel sessies heb ik nodig?
Het aantal sessies dat je nodig hebt bij de seksuoloog wordt individueel bekeken, afhankelijk van de ernst van de klachten kan dit langer of korter zijn. Het kan gaan van twee gesprekkent tot tien of meer sessies. Bij sommige problemen kan een medisch onderzoek nodig zijn.
Waarvoor kan je naar een seksuoloog?
- Geen zin meer in seks
- Pijn bij het vrijen
- Seksuele verlegenheid
- Problemen met klaarkomen
- Vaginisme
- Erectieproblemen
- Moeilijkheden met seks na een ongeval of
- Moeilijkheden met seks door (chronische) ziekte
- Moeilijkheden of twijfel over je seksuele voorkeur of seksuele identiteit (transgender)
- Begeleiding bij het beheersen van je seksualiteit, zoals bij seksverslaving
- Verwerkingsproblemen wanneer je seksueel grensoverschrijdend gedrag hebt meegemaakt
- Begeleiding wanneer je zelf pleger bent van seksueel grensoverschrijdend gedrag
- …
Wil je een afspraak maken bij een seksuoloog? Dan kan je bij onze seksuoloog Jasper terecht.
Herentalsebaan 421A
2100 Antwerpen (Deurne)
Nieuwstraat 22
2830 Willebroek
Oudebaan 3
2180 Antwerpen
Wersbeekstraat 16A
3391 Tielt-Winge